X

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2023 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2025

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΙΟΥΛΙΟΣ 2023 έως ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2025 

 

Παρεμβάσεις 

 

12/04/2024

Αποστολή θέσεων ΠΑΣΕΠΠΕ στην ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

 

16/06/2025

Αποστολή θέσεων ΠΑΣΕΠΠΕ στην ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ – ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2024/1788 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

 

Συναντήσεις εργασίας

 

24/07/2024

Στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου, κ. Αθανασίου Δαγούμα, και του Αντιπροέδρου, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΠΠΕ για την κοινοποίηση των θέσεων του συνδέσμου και τα προβλήματα των μελών του συνδέσμου. Έγινε αναφορά εκτενώς στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής τους.

06/11/2024

Στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΑΝ, Δρ. Αλεξάνδρας Σοφίας Τόγια, και εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΠΠΕ. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις, οι προκλήσεις και οι ανάγκες των μελών του συνδέσμου, επικεντρώνοντας στα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και προτείνοντας τρόπους για την άρση τους.

2023-2025

Κατά τη διάρκεια της διετίας, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συναντήσεις εργασίας μεταξύ εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΠΠΕ και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Μανώλη Γραφάκου. 

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, τη λειτουργία των μελών του κλάδου, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις περιβαλλοντικών υπηρεσιών στη διαδικασία αδειοδοτήσεων και εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις του ΠΑΣΕΠΠΕ για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης πόρων και αποβλήτων, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Ο κ. Γραφάκος εξέφρασε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου και να ενισχύσει τον θεσμικό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς του περιβαλλοντικού κλάδου.

Καθιερώθηκε μόνιμη συνεργασία του ΠΑΣΕΠΠΕ με τη Γ.Γ. για θέματα Ε.Ε. και FEAD.

 

 

 

Συμμετοχές σε οργανισμούς

 

FEAD “European Federation of Waste Management and Environmental Services” 

 

Ο ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ. είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Διαχείριση Αποβλήτων και Υπηρεσιών Περιβάλλοντος “European Federation of Waste Management and Environmental Services”  FEAD (www.fead.be). 

Τα Μέλη του ΠΑΣΕΠΠΕ ενημερώνονται διαμέσου της ιστοσελίδας του Συνδέσμου και μέσω ενημερωτικών email, σχετικά με τη διαχείριση των ως άνω θεμάτων από τη FEAD, οι απόψεις και οι παρεμβάσεις της οποίας λαμβάνονται υπόψη κατά την έκδοση των διαφόρων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ενισχύθηκε ουσιαστικά και σε σταθερή βάση η συνέργεια του ΠΑΣΕΠΠΕ με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαχείρισης Αποβλήτων (FEAD). Η συνεργασία αυτή απέκτησε πιο ενεργό και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς εκπρόσωποι του Συνδέσμου συμμετείχαν με φυσική παρουσία τόσο στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της FEAD, που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ECOMONDO, αλλά και στις πρόσφατες συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΕΠΠΕ συμμετείχε ενεργά και υποστήριξε με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τις θέσεις της Ομοσπονδίας σε καίρια νομοθετικά και ρυθμιστικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων, μέσα από τη συμβολή του στις εξειδικευμένες επιτροπές εργασίας της FEAD. Με τον τρόπο αυτό, η φωνή του ελληνικού κλάδου ακούστηκε πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ενισχύοντας τον ρόλο και την επιρροή του Συνδέσμου σε ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής σημασίας.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί υπό τη νέα διοίκηση, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας του ΠΑΣΕΠΠΕ και την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη FEAD. Ήδη έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας της FEAD, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της, στην Ελλάδα και στα γραφεία του ΠΑΣΕΠΠΕ τον ερχόμενο Ιανουάριο, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην από κοινού πορεία και δράση των δύο οργανισμών.

 

 

ΣΕΒ  “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ”

 

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών “ΣΕΒ” (www.sev.org.gr) Μέσα από την συμμετοχή του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών υπάρχει η δυνατότητα δικτύωσης με άλλους φορείς ενώ ταυτόχρονα αποκτά πρόσβαση στην άμεση πληροφόρηση καθώς επίσης και δυνατότητα παρέμβασης στην διαμόρφωση θέσεων για την οικονομία, την βιομηχανία την καινοτομία, την βιώσιμη ανάπτυξη και γενικότερα για τις νέες εξελίξεις του κλάδου. 

 

 

 

Συμμετοχές σε Συνέδρια – Ημερίδες – Επιχειρηματικές αποστολές

 

24/11/2023

Εκπροσώπηση ΠΑΣΕΠΠΕ από τον κ. Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο στην εκδήλωση με τίτλο: «Βιομηχανική συμβίωση και κυκλική οικονομία – Καλές πρακτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης» η οποία  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Industry.tec από την ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ / T–PRESS και το περιοδικό ECOTEC, στο εκθεσιακό κέντρο MEC στην Παιανία.

2023

Επίσκεψη των μελών του ΠΑΣΕΠΠΕ στη μεγαλύτερη έκθεση Κυκλικής Οικονομίας & Ανακύκλωσης, Ecomondo από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου 2023 στο Ρίμινι της Ιταλίας.

 

2023 & 2024

Επίσημη υποστήριξη των εκθέσεων ECOMONDO 2023 & 2024 – KEY ENERGY 2024 & 2025, κατόπιν αιτήματος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέσω προβολής τους στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. 

 

2024

Παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, 17 αρχηγών κρατών, πλήθους Υπουργών από ξένες χώρες και διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, διεξήχθη στην Αθήνα, με ιδιαίτερη επιτυχία, η 9η παγκόσμια διάσκεψη 2024 για τους Ωκεανούς από 15-17 Απριλίου 2024.

Οι κύριοι Τομείς Δράσης της 9ης Διάσκεψης ήταν η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, η βιώσιμη αλιεία, η βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η θαλάσσια ασφάλεια και η θαλάσσια ρύπανση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα τόνισε τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού, της πράσινης ναυτιλίας, της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στη θάλασσα, καθώς και της πράσινης μετάβασης στη Μεσόγειο, με στόχο την κινητοποίηση απτών δράσεων σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ συμμετείχε με ισχυρή παρουσία στην Οργανωτική Επιτροπή της Διάσκεψης

2025

Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΠΑΣΕΠΠΕ έγινε επίσημα μέλος του Forum Κυκλικών Πόλεων, ενός θεσμικού οργάνου συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, που συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).
Η συμμετοχή του ΠΑΣΕΠΠΕ επισημοποιήθηκε κατά την 6η Σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 16 Μαΐου 2025, όπου ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Χ. Χαραλαμπίδης, υπέγραψε εκ μέρους του Συνδέσμου το Σύμφωνο Εθελοντικής Συμμετοχής. 

Με την ένταξή του στο Forum, ο ΠΑΣΕΠΠΕ ενισχύει τον ρόλο του στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης πόρων, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων για την ανακύκλωση, τη μείωση της ταφής και την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, σε συνεργασία με τους λοιπούς θεσμικούς εταίρους.

 

2025

Συμμετοχή στις ημερίδες της έκθεσης VERDETEC 2025, συμβάλλοντας στον διάλογο για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ έλαβε μέρος δια του Αντιπροέδρου στην ημερίδα με τίτλο: 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία GR-I-CE 2024  «Χρήσιμα διδάγματα, τάσεις και προοπτικές», παρουσιάζοντας τα συμπέρασμα, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΕΠΠΕ συμμετείχε στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) με θέμα: «Επιτάχυνση της μετάβασης με κίνητρα σε όλο το φάσμα της Κυκλικής Οικονομίας – Οι προτάσεις του Forum Κυκλικών Πόλεων». Στη συζήτηση αναδείχθηκαν στρατηγικές και προτάσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και αποδοτικό μοντέλο διαχείρισης πόρων και αποβλήτων.

 

 

 

Διοργάνωση Εκδηλώσεων

 

23/02/2024

Διοργάνωση ετήσιας εκδήλωσης κοπής πίτας ΠΑΣΕΠΠΕ σε συνεργασία με την ΕΕΔΣΑ, στο Νεοκλασικό Κτήριο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ».

24/05/2024

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Η Επόμενη Ημέρα στην Διαχείριση των Υδατικών Πόρων”, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με προσκεκλημένους ομιλητές, εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  και διοικητές οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης, εκπροσώπους Υπουργείων, καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και εκπροσώπους μελετητών, εταιρειών παροχής τεχνολογίας και κατασκευαστικών τεχνικών εταιρειών. Σημαντική στιγμή στην ημερίδα, υπήρξε η παρουσίαση της Αναθεώρησης της Οδηγίας Ε.Ε για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. 

21/02/2025

Διοργάνωση αποκριάτικης βραδιάς και κοπής πίτας ΠΑΣΕΠΠΕ σε συνεργασία με την ΕΕΔΣΑ και το FORUM ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, στο JOPLIN ATHENS.

 

 

Χρηματοδοτούμενα προγράμματα

 

Προγραμμα GAEA

 

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ συμμετέχει ως Εταίρος με τρίτους φορείς που εδρεύουν στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόγραμμα με ονομασία «Green Alternatives for European Autonomy Challenge» που διέπεται από την συμφωνία επιχορήγησης (Grant Agreement) με αριθμό 101100458 και στόχο έχει την γέννηση και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του έργου, έχει υλοποιήσει έως και σήμερα τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί ως Εταίρος και συγκεκριμένα: α) συμμετείχε με εκπροσώπους της σε μηνιαίες συναντήσεις προόδου του έργου και στον αρχικό σχεδιασμό για τον καθορισμό των θεματικών προκλήσεων, β) ανέθεσε και παρακολούθησε την υλοποίηση της ανάπτυξης της επίσημης ιστοσελίδας του έργου και των ενεργειών μάρκετινγκ και ψηφιακής προώθησης του έργου κατά τα πρώτα στάδια υλοποίησης αυτού, όπου και απαιτούνταν η προβολή τόσο στην Ελλάδα όσο σε χώρες της Ε.Ε. (Δεκέμβριος 2023 – Δεκέμβριος 2024), γ) αποτέλεσε βασικός συντελεστής του έργου στο πλαίσιο προβολής αυτού στο κοινό – στόχο και ευρύτερα στο σύνολο των φορέων του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, συνεισφέροντας στην συλλογής αιτήσεων στο πρόγραμμα και στην επίτευξη των στόχων του έργου, δ) συμμετείχε με εκπροσώπους από εταιρείες-μέλη του στην αξιολόγηση των καινοτόμων ιδεών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε εθνικό (Regional Innovation Competition – Μάιος 2024) και πανευρωπαϊκό επίπεδο (Interregional Innovation Competition – Μάρτιος 2025), ε) συμμετείχε στην διοργάνωση της διαδικασίας διασύνδεσης των διακριθέντων ομάδων με επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρώτης ημερίδας επίδειξης (Demo Day – Ιούλιος 2025) προσκαλώντας παράλληλα τις εταιρείες-μέλη του να εξετάσουν πιθανές συνέργειες ή εξαγορές των τεχνολογικών, περιβαλλοντικών λύσεων που παρουσιάζονταν, παρέχοντας τους δωρεάν πρόσβαση στην ημερίδα.

Το Πρόγραμμα παραμένει ενεργό καθώς έχει λάβει επέκταση του χρονοδιαγράμματός του έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2025, με στόχο την βέλτιστη ολοκλήρωση και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

 

 

Πράσινο Ταμείο

 

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ κατέθεσε πρόταση έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» ως «Δικαιούχος», στο έργο «Πρόγραμμα καλλιέργειας Πράσινων και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων – Εργαστήρια Καινοτομίας για το Κλίμα» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ως «Συνδικαιούχος». Σκοπός του έργου ήταν ο Προγραμματισμός για την ανάπτυξη πράσινων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων που απευθύνεται σε φοιτητές/-τριες του ΠΑΔΑ (upskilling) αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων – μελών του ΠΑΣΕΠΠΕ (reskilling) για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για το περιβάλλον.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

 

Νέα Μέλη 

Ο Σύνδεσμος ενισχύθηκε με την εγγραφή 25 νέων μελών.